Thursday, December 31, 2009

Talvekaunistus

Jõulude järgselt on keegi paigutanud õue puukuuri ette kena kuuse. Täna on aga tema peal ja ümber süüdatud ka kaunistused. :)

Wednesday, December 23, 2009

Soojuspump

Nüüd on siis ta lõpuks olemas. Mudel on Mitsubishi Electric MSZ-GE25VAH. Hetkel tundub kõik ilusti toimivat. Soojuspumba valimisel on mitu olulist momenti:
  • kas inverter või on-off seade; nagu olen aru saanud, inverter võimaldab kompressori pöördeid muuta sujuvalt, on-off aga lülitub sisse-välja ja seega koormab kompressorit ning võtab rohkem energiat
  • välisosa talvevarustus: mõne seadme välisosa sulatus on juhitud termostaadiga, mis tähendab, et köetakse ka +18 kraadi juures. Sellel mudelil juhitakse välisosa sulatust elektrooniliselt ja see lülitub sisse/välja +3 kraadi juures
  • kasutegur oleks kõrge ka madalatel välistemperatuuridel; selle mudeli kasutegur +2 juures on 2,7, -7 kraadi juures 2,5 ja -15 kraadi juures 2,1, garanteeritud alumine tööpiir on -20 kraadi; mõned mudelid annavad +7 kraadi juures hästi kõrge kasuteguri, aga miinuskraadidega ei töötagi
  • oleks olemas valverežiim, kui vaja pikemaks ajaks komandeeringusse minna; käesoleval mudelil on 10 kraadi hoidmise režiim
  • müratase võimalikult väike; pisikese välisosaga seadmed pidid olema lärmakamad, samuti sõltub müratase paigaldusel kasutatavatest vibratsioonipuksidest; magamistoa akna alla välisosa ega magamistuppa siseosa ei tasuks siiski ühelgi juhul panna.
Paigaldaja OÜ Planray. Hind koos paigaldusega oli 20000 krooni.

Sunday, December 20, 2009

Külmkapp ja pesumasin

Nii, nüüd on nad siis lõpuks kohal ja töösse pandud.

Pesumasina ühendamine ei ole küll veel 100% korrektselt teostatud. Värske vee toru oli küll lihtne paigaldada, aga äravool tuleks ühe konksuga kuhugi riputada. Pesumasina taga tundub olevat vastav auk, aga kruvi selleks ei ole. Ja M5 polt on liiga väike, on vaja vist M6. Lisaks on praegu äravoolutoru lihtsalt torgatud kanalisatsiooni väljavõttesse, aga tegelikult peaks vist olema mingi parem ühendus. Kuna soojuspumba avariivee äravool tehakse ka sinna, siis pärast paigaldust saab korralikult mõelda selle ühenduse peale. Aga igatahes praegu ka süsteem juba töötab. Lisaks tuleb peale kleepida ingliskeelne seletus nuppudele (see on masinaga kaasas, praegu aga on seal norra vms. keeles see jutt).

Huvitav oli veel, et koos manuaaliga oli kaasas Calgoni reklaam ja vee kareduse indikaator. Tegin siis testi ära, sain "kolm ja pool" punast triipu. Kolm tähendaks, et >14°dH/>17°e/>25.2°f ning neli, et 21°dH/>26.25°e/37.8°f. Kindlasti viitavad need tulemused sellele, et tuleks vette paigutada ohtrasti Calgonit või midagi sellist. ;)

Külmiku kohalejõudmisel oli esimene mulje, et see on nii SUUR. Aga eks vaja lihtsalt ära harjuda ja toitu täis laduda. :) Õnneks saan nüüd lõpetada purgisuppide ja -ühepajatoitude tarbimise.

Võib-olla remondi käigus läheb kunagi vaja loodi. Igatahes masinate manualides räägitakse, et tuleb nad paika loodida. Ma külmkapil alt kruvisin veidi, sest algpositsioonis ta kõikus, nüüd ei kõigu. Aga kas nad otse on, seda veel ei tea, peaks kunagi loodi sebima.

Tehnilised andmed ka.
Pesumasin on Bosch WAE24463SN. Energiat kulub ühe pesu kohta 1,05 kWh, vett 45 l.
Pesumasinaga kaasas oli triikraud TDA5650. No las ta olla, kuigi ma pole eriline triikimisfänn ja pealegi mul siin juba on üks vana triikraud.
Külmkapp on Bosch KGN33V03. Aastane kulu peaks olema 334 kWh. Seega kuus siis maksab see lõbu midagi 40 krooni ringis.
Kokku läks see värk aga maksma 16800 krooni pluss 150 krooni vana külmiku utiliseerimine. (Utiliseerimine tavaliselt on tasuta, aga mulle tehti soodustust ligi tuhat krooni ja seega pidin utiliseerimise juurde maksma.)

Tehnika-alased isud hakkavad nüüd lõppema. Soojuspump tuleb varsti, lisaks veel vaja elektripliiti (mitte et üheaugulise elektripliidi või puupliidiga ei saaks süüa teha, aga mõnikord on ebamugav) ja tõenäoliselt pesukuivatit. Siis võib veidi rahulikumalt hinge tõmmata. Pesukuivatiga on muidugi keeruline: A-energiaklassiga kuivateid liigub üsna vähe. Ka pliidi puhul on vaja valida, kas malmplaatidega pliit, keraamiline või induktsioonpliit.

Thursday, December 10, 2009

Lõunasöök

Lõunasöögikohalt ootaks kahte asja:
  1. soe toit peaks olema võetud potist/pannilt/pliidilt, mitte mikrolaineahjus soojaks lastud või termostes kuskilt kohale tiritud,
  2. täiesti harilik kraanivesi peaks olema tasuta.
Ometi on Tartus nii vähe kohti, kus mõlemad tingimused korraga on täidetud. Minule teadaolevad kohad:
  • Pizza Opera (nii kraanist kui läbi automaadi (nupp WATER) tulnud vesi on tasuta)
  • omaaegse bioloogia-geograafiateaduskonna (Vanemuise 48) puhvet (letis on jäävesi 2 kr, aga kui küsida, siis saab harilikku kraanivett ilma jää ja sidrunita; võib ka võtta ise klaasi ning kraani all see täita)
  • Tartu Kutsehariduskeskuse õpperestoran (koguni sidruni ja jääga vesi on tasuta).
Punkt 1 on normaalne nõue tervislikkuse seisukohalt. Kui üldse minna välja sööma, siis võiks toit olla korralikult valmistatud. Mingit jama võin ma ise ka töökohal puhkeruumis kokku keerata.

Punkt 2 on aga küll selline, mida vist ainult mina oskan tahta. Kui käia söömas, siis on kõigil teistel ees tomatimahl, piim, tee, kohv vms. Ja veel nii pisikese klaasiga, kui veel annab olla. Aga mulle ei meeldi, et jook on limiteeritud, ma tahan nii palju juua, kui tarvis. Mõnikord kaks, mõnikord kolm klaasi. Puhas vesi on kõige parem jook ja kas imelik pole, kui kraanivesi maksab sama palju kui mahl või piim?

Aga kui oskab keegi veel mõlemat tingimust rahuldavaid kohti soovitada, siis oleksin tänulik.

Vanaraud


Täna müüsin vanametalli :)

Sõitsin Kuusakoskisse sisse, laadisin vanaraua kaalu peale, näit oli 47 kg ning seejärel väljastati vastav tšekk. Seega 0,047 tonni TERAS 2B eest makstakse mulle 89.30 krooni.