Monday, November 30, 2009

Hall ala

Täna ma kohtusin halli alaga.

Ilves-Extrast kaks kuud tagasi ostetud soojade pükste üks traksi kinnitus hakkas lahti tulema. Võtsin siis kahe kuuga loetamatuks muutunud tšeki kaasa (ei ole hoidnud valguse käes, aga sellist trükivärvi nad kasutavad) ja läksin Kastani tn. esindusse. Algul sujus kõik kenasti, müüjanna takseeris hargnema hakanud kinnitust ja küsis tšekki. Siis aga ütles, et teil on ju püksisääred porised, et õmbleja ei saavat selliseid pükse vastu võtta. Minul on tuttavatelt kuuldud, et selline Thinsulate kangas ei kannata eriti pesemist, seega järgnes diskussioon, et ma ei soovi neid pükse lähemal ajal pesta ja et pesumasin võib selle kanga omadusi kahjustada. Kuulsin, et see kangas pidavat aastaid vastu ka selle, kui neid pükse kasvõi iga päev masinaga pesta, peaasi ainult, et ei kasuta geelpesuaineid. Selles julgen küll kahelda.

Üks tuttav kusjuures ostis Ilvesest jope ja lisaks ostis mingit spetsiaalset ainet, mida tulevat pesu ajal lisada, et vett-tõrjuv omadus säiliks. Pärast kolmandat pesu laskis ikkagi jope vett läbi. Seega minu kartus taolise kanga pesemise ees võiks olla õigustatud. Et nii: kui pesed, siis hakkab vett läbi laskma, aga saad garantii. Kui ei pese, siis püsid kuivana, aga garantiid ei saa.

Igatahes: trakside kinnituse juurest ega selle lähedaltki kuidagi porine ei ole. Ka mujal on ainult õrnad plekid, nagu ikka tekib jalgrattaga sõites. Kas auto esituld saab vahetada, kui pagasnik on pealt määrdunud? Pükste näitel tundub, et ei saa, montöör ei võtaks sellist tööd vastu.

Ma ütleks, et see on hall ala. Võib-olla on mingi säte selle kohta, mida võib kaubandusettevõte nõuda garantiialuse kauba kohta. Aga nõudliku kliendina võiks jääda mulle õigus neid pükse pesta nii harva kui võimalik, sest ma tahan uusi pükse osta nii harva kui võimalik. Ja nii kehvas meeleolus nagu täna ei ole ma ühestki kauplusest juba tükk aega lahkunud. Need kaks müüjannat vist ei ole aru saanud, et praegu olevat masu?

Edasi läksin Koorti köösneriärisse (nahatööd jms) Vallikraavi tänaval. Kurtsin, et traksid hakkavad õmblusest lahti tulema, et garantii ei võta vastu, sest püksisääred olevat liiga mustad. Tööd vastuvõttev naisterahvas ei teinud mustuse peale teist nägugi, ütles, et ma oodaku, ehk saab kohe ära teha. Viis püksid minutikeseks kuhugi taharuumi, siis tuli tagasi, õmblus oli korras. Küsis 5 krooni.

Nii et selle halli ala (kui garantiiremonti tahate, siis te seda ei saa, sest toode ei ole selline, nagu meie tahame) enda kasuks pööramisega võitis Ilves-Extra nüüd 5 krooni. Odav kaubamärk!

Siin on need määrdunud püksid:


Ja siin on õmblus, mida ei saanud garantii korras teha seoses määritud püksisäärtega:

Tuesday, November 24, 2009

Garantii

Masu ajal on kliendisuhete hoidmine vist tähtsamaks muutunud kui varem. Igatahes on kaks positiivset kogemust garantii ja rahaasjadega.

Sanitaartehnika sai tellitud OÜ Eurofor kaudu. Nemad esitasid mulle järgmise arve:
tööd 4770 kr, materjal 3669 kr, transport 160 kr. See kokku teeb 8599 kr, juurde käibemaks 1719.80 ja kokku 10318.80 kr. OK. Samas ma olin näinud materjali osalist hinda koos käibemaksuga, mis oli ca 3100 kr. (Veidi läks sinna juurde, sest santehnik pidi omasid varusid kasutama.) Tõstsin teema üles (et miks ma käibemaksu kaks korda maksan) ja nüüd on mulle tagasi makstud 688.80 kr. See tähendab, materjalide hind koos käibemaksuga pidi olema 3714 kr, ilma aga 3095 kr. Kokku siis santehnika tööd maksid minul 9630 krooni. Lisaks oli probleem ühe äravooluga, kust tilkus vett, selle osas tuli santehnik operatiivselt kohale ja kõrvaldas probleemi. Tehtud töödel peaks olema garantii 2 aastat.

Teine asi puudutab ketaslõikurit. Millalgi oktoobris ostsin Espakist 500-vatise ketaslõikuri (350 krooni miinus 10% kliendikaardi soodukas). Nüüd aga oli tema lüliti otsad andnud, enam ei õnnestu käima panna. Viisin siis Espakisse tagasi, aga mul oli ostutšekk kusagile kadunud. (Karp, manused ja juhised pluss saksakeelne „garantiekarte“ olid alles.) Rääkisin selle jutu Espakis ära, nad võtsid vana endale, kirjutasid karbi peale KATKI ning andsid sõna lausumata uue ketaslõikuri vastu.

Ei taha küll ülekohtune olla, sest paljud on majandussurutise läbi kannatanud. Aga kiusatus on tsiteerida peaministrit: „Kui see on kriis, siis ainult sellises kriisis ma tahakski elada!“

Saturday, November 14, 2009

„Suurfirmad“

Selles kirjutises tuleb juttu firmadest, kes on nii „suured“, et meil ei õnnestunud kuidagi kokkuleppele jõuda, hoolimata sellest, et firmal pidanuks olema (vaadates tegevusala) huvi mulle teenust pakkuda ja minul oli samuti huvi teenust saada. Siia panen nad kirja selle mõttega, et ehk jõuab see info Google'i kaudu ka teisteni ning nad saavad siis olla ettevaatlikumad.

MetalWood

MetalWoodi soovitas mulle Kane Metalli meister kui üht vähestest firmadest, kes suudab teha alumiiniumikeevitust. Nimelt oli mul käesoleva aasta kevadel tarvis uutele akudele uues mõõdus kaste. Vanad kastid olid pliiakude järgi tehtud, seega väikesed, ja vineerist nurgikute abil kuidagi kokku klopsitud. Lootsin, et metallist tuleb parem. Alumiinium aga kõvasti kergem kui teras, seetõttu pöördusin MetalWoodi poole. Järgneb kronoloogia.
  • 8. mail külastan MetalWoodi, et uurida kahe plekist kasti tegemise võimalust. Töötajad ütlevad, et pean järgmisel tööpäeval ülemusega ühendust võtma, sest nad ei saa ise midagi otsustada. OK.
  • 11. mail helistan ülemusele ning saan teada, et ülemus on samal päeval kohal kuni kella 16-ni, lepin siis kokku, et tulen mõõtusid võtma enne kella 16.
  • 11. mail kell 15.50 jõuan MetalWoodi ja töötajad ütlevad, et ülemus on just lahkunud. Ju ei tunne kella? Või oli minu kell vale(?) Õnneks on ühel töötajal ka voli mõõtusid võtta. Töötaja tegutseb vilunult, arutame erinevate materjalide võimalusi (kastid peavad seinast kinnitatuna kandma 8 kg vibratsiooni tingimustes, samas liigne mass on kurjast, kuna
    jalgratas võiks olla võimalikult kerge).
    Jätan oma meiliaadressi ning lepime kokku, et töötaja informeerib ülemust ning mulle tuleb hinnapakkumine meilile (sõltuvalt materjalist vastav hind).
  • Hinnapakkumist ei tule ega tule. Saadan kaks sellekohast järelepärimist meiliga, aga keegi ei vasta. Helistan 21. mail firma lauatelefonile, sealt vastatakse, et käesoleva nädala jooksul saadetakse mulle pakkumine meilile ära. Viivitust põhjendatakse tööde kuhjumisega,
    et ei jõua tegeleda.
  • "Käesolev nädal" lõpeb, täna on juba järgmine nädal (25. mai). Mingit hinnapakkumist pole tulnud juba kahe nädala jooksul. Firmas lauatelefonile vastab ainult automaatvastaja.
25. mail ma siis saatsin äraütleva kirja, kus oli toodud see kronoloogia ja veidi mõtteid, miks ma ei taha rohkem oodata. Rohkem kui kahe nädala jooksul ei suudetud masu tingimustes teha hinnapakkumist ühele pisikesele asjale (kaks risttahukakujulist plekist kasti).

Electrum Trading

Electrum Trading'ut soovitasid mulle elektrikud, et ehk saan sealt mõne valgusti korterisse. Algus oli paljutõotav: sain hinnapakkumise kenale pallikujulisele valgustile ning ka veidi infot, palju on valgusti sees ruumi, kui tahaks mittetraditsioonilisi pirne kasutada. Aga pärast minu kindlat sooviavaldust, et tellime selle valgusti ära, hakkas asi nihu minema.
  • 1. okt. saatsin meili, et "Tellime ära".
  • Kuna vastust polnud tulnud, siis 15. okt. saatsin, küsimuse, et "kas ikka tuleb see kuppel".
  • 20. okt. saatsin, et "minu meilid ei jõua vist Teieni".
  • 20. okt töötaja vastas, et meilid jõuavad kohale küll, aga ta oli vahepeal (3 nädalat?) eemal, et võtab uuesti üles selle kupli saadavuse uurimise. Järgmisel päeval teatas, et saab kupli kahe päevaga kätte. Tore!
  • 23. okt. olevat kuppel kohale tulnud küll, aga vale riputiga ning lubati uurida, et kaua läheb, et saaks õigega.
  • 3. nov. teatas töötaja, et ta oli jälle kusagil eemal siiski, et läheks vähemalt kuu aega, et midagi saada.
3. novembril sai siis see tellimus tühistatud. Minu jaoks pole probleem see, kui peab põhjendatult ootama, ega see, kui kogemata tuleb vale riputi ja peab veel ootama. Minu jaoks on probleem, kui töötaja lubab asjaga tegeleda, aga nädala või koguni mitme pärast ma kuulen, et ta ei tegelenud sellega üldse, vaid oli kuskil mujal. Võib ju olla mujal, kui on koolitus, puhkus, osaline tööaeg või haigestumine, aga korralikus asjaajamises käib asi nii, et sel ajal tegeleb klientidega keegi teine. Mitte et klient ootab tühja ja saab sellest alles tüki aja pärast teada, et ta ootas tühja.

Sunday, November 8, 2009

Sanitaartehnika

Nüüd on sanitaartehnika vähemalt sellises seisus, et on võimalik korteris elada. Paigaldatud on WC-pott, vannitoa valamu, segistid vannitoas ja köögis, boiler, pesumasina väljavõte ning on kanaliseeritud vann.

Tööd said tellitud firmalt Eurofor, aga tegelik teostaja alltöövõtjana on väikefirma Puuduv Lüli, õigemini selle töötaja Risto. On küllalt uskumatu, et selliseid tegelasi leidub: tööajast ta ei küsi (tööd teostati laupäeval ja pühapäeval), samas jagab põhjalikke selgitusi ning teostab kõik väga korrektselt. Sealjuures esindab ta suhtumist, et võimatuid olukordi ei ole. Igatahes võib arvata, et vana vanni ja köögis vana valamu osas oleks iga "8-17 töötav firma töömees" mind kuu peale saatnud. Kusjuures ma ei saanudki sotti, kas Risto nii väga armastab santehnilisi töid või on tal lihtsalt kõvasti raha vaja ja seetõttu töötab 7 päeva nädalas. Õige vastus on vist, et mõlemat. Ettevaatust, tööde lõpetamisel ei tohi Ristole aitäh öelda, sest siis ta peab tagasi tulema (nii ta väitis). Kuna torustikud võivad põhjustada uputusi ja muud koledat, siis ei tule mõningane ebausk kahjuks.

Muide, Puuduv Lüli on võimeline tegema ka muid remonttöid ning Elvas on neil aiakauplus.

WC sisustus
Valamu vannitoas
Vannitoa dušikõri
Boiler
Väljavõte pesumasina jaoks esikus
Segisti köögis


Järgmised tegevused on siis dušikardinate paigaldamine, vanni seintepoolsete äärte tihendamine, soojuspumba ja pesumasina muretsemine.

Saturday, November 7, 2009

Aknad

Akende paigaldus on lõppenud. Üldiselt sujus kõik edukalt. Köögis murdus lahti üks krohvitud väline aknapale, see tuleb suvel taastada. Samuti sai köögi aknalaud veidi viga, aga mitte märkimisväärselt. Nüüd on vaja viimistleda sisepõsed, tõenäoliselt puidust kilbi abil.

Sooja peavad nad igatahes hästi, sest nüüd kolm päeva järjest ahju küttes on suure toa suure akna juures temperatuur järjest tõusnud: 12, 15 ja täna juba 17 kraadi.

Akende tootja on Fenestra, tüüp on kaheraamiline (lengi laius 13 cm) puit-alumiiniumaken. Mina maksin kogu kupatuse eest (valmistamine+paigaldus) 41526 krooni.

VanadUued
Köök
Suur tuba
Väike tuba
Vannituba
WC