Saturday, September 26, 2009

Lihvimine ja võrgukaabel


Aknalaudade lihvimiseks on vaja mitmesuguseid tarvikuid. Lähen täna jälle lihvima, enne olen ennast varustanud järgmisega (kõik Tööriistamarketist):
  • kaheosaline käsilihvalus 31.04 krooni
  • lihvpaber 70×450×60 7.76 krooni
  • lihvkettad 5 tk 125 mm G40 karedusega 43.65 krooni
Lisaks luisk, et vajadusel kunagi niidumasina lõiketera teritada: 39.77 krooni. Huvitav on, et luisku (karborundi) toodetakse Tšehhimaal Benátky nad Jizerou nimelises asulas. Ma olen kunagi olnud külakeses Paseky nad Jizerou konverentsil.

Paremal on väikese toa aknalaua nädalavanune seis: veidi olen juba üritanud, aga töö on pooleli, nagu näha. Respiraatori hingamisteede kaitseks leidsin aasta tagasi ostetud tahmakassettide täitmiskomplektist. (Komplektis on lisaks tahmapotsikud, lehtrid, kleepsud, kasseti sisse augu tegemise aparaat jms träni. See on minu teada kõige odavam tahmakassettide täitmise viis.)

Püüan täna paigaldada ka võrgukaabli teisest korterist (kus on kommutaator) endani. Selleks läheb vaja järgmisi asju:
  • kivipuur 8×600 mm, 79.90 (K-rauta)
  • keerdpaarkaabel CAT5E UTP vältingimustele 16 meetrit, 98.70 (YE Int)
  • murdumiskaitse ja pistik RJ45 4.00 (YE Int)
  • seinakarp ja pesa CAT5E: 63.05 (YE Int)
  • kaablitangid, tester ja klambripüstol (laenutatud)
Kuskilt peab veel redeli saama, aga see ei olevat probleemiks.

Saturday, September 19, 2009

Elektrijuhtmed vahetatud

Nüüd on siis elektrijuhtmed vahetatud ja korteri peakaitset tõstetud 16 A pealt 20 A peale. Kokku läks see värk maksma 15000 krooni. Järgneb pildigalerii.

Esik


Elektrikilp esikus

Uksekella pesa kilbi kohal

Esiku riidekapis olevad harukarbid

Esiku ja WC pistikupesad

WC ja vannitoa lülitid

Esiku pistikupesad soojuspumba ja pesumasina jaoks

WC ja vannituba


Juhe WCs ventilatsioonitoru all

WC pirnipesa koht

Kaablid WCs akna kohal

Pistikupesad vannitoas lae all

Köök


Kööki sisenev kaabeldus ning välisliini lüliti

Külmiku ja niisama pistikupesad köögis

Pliidi pistikupesa

Kaabel köögi lambilülitini

Köögi lüliti

Õhuliin köögist puukuuri

Suur tuba


Pistikupesa esikupoolses seinas

Harukarp aknapoolses seinas

Pistikupesa aknast vasakul

Pistikupesa aknast paremal

Väike tuba


Lüliti

Pistikupesad ukse kõrval ja akna all vasakul

Pistikupesad akna all

Harukarp riidekapis

Pistikupesad riidekapi kõrval

Thursday, September 17, 2009

Lambipirnid

Kuna suurema võimsusega hõõgpirnid on ära keelatud, on see teema eriti aktuaalne. Kompaktfluorestsentspirnid (säästupirnid) töötavad ilusti, aga nad ei kannata sagedast lülitamist ning purunemisel eraldavad elavhõbeda-aure, seega tuleks vaadata ka LEDide poole.

Eelmisel talvel ostsin K-Rautast prooviks ühe 15 W säästupirni (OSRAM) ja 1 W LED-pirni (samuti OSRAM). Kui säästupirn töötab ilusti, andes tõesti kusagil 75 W hõõgpirni tugevusega valgust, siis see 1 W LED on kollane ning valgustab umbes sama palju kui sea silmake. Ta oli vahepeal kasutusel esikus, aga isegi susside jalgapanekuks peeti liiga hämaraks. Kumbki pirn maksis kusagil 150 krooni ringis.

Siis sai ostetud e-Bayst üks no-name LED-pirn (õigemini kaks, neid müüdi kahekaupa, selline paar maksis 120 krooni). Temal ei olnud isegi võimsust märgitud (rääkimata muudest parameetritest), aga Oomipoest saadud Vellemani võimsustestriga (245 kr, vasakul) mõõtes saan mina 3 W. Valgus on külm ning seda annab tõesti kasutada ainult kuskil panipaigas. Siit järeldus: külmad LED-pirnid ei ole minu jaoks.

Eestis on ka palju pisikesi firmasid, kes LED-pirne müüvad. Mõnel ei olegi füüsilist esindust, mõnel on (ilmselt ohutum on viimastest osta). Pooljuhuslikult leidsin Mustamäel asuva firma OÜ LEDHouse, mis tegeleb selliste pirnidega. E27 sokliga sooja valgusega pirne oli neil hetkel allahindlusega ning 10 W ja 15 W pirnid maksid vastavalt 440 kr ja 550 kr. Tegelikult võtab see 10 W pirn 12 W jagu, 15 W on õigesti markeeritud. Valguse nurk on 120 kraadi, valgustemperatuur 2700-3000 kelvinit. Väiksem annab tõesti umbes 60 W hõõgpirni jagu valgust, suurem umbes 100 W jagu, ja valgus on tõepoolest soe. Igatahes proovin nüüd väiksemat kasutada laualambis ja suuremat laelambis. Nendel kahel pirnil peaks olema tööiga 50 000 tundi. Kahjuks ei ole LEDHouse'l Tartus esindust ning nad transpordivad pakke ELS kaudu, seega tuli praegu lisaks postikulu 80 krooni.

Sunday, September 13, 2009

Vahepeal

olen tegelenud jälle mõnede asjadega.

Akende osas tundub, et jään Fenestra kaheraamilise puit-alumiiniumakna juurde. Varsti peaks tulema aknamõõtja. Paistab, et vanu aknalaudu võiks saada kasutada, üritasin neid veidi lihvida. Selleks ostsin veel Espakist trellpuuri otsa käiva lihvaluse 125 mm 187.20 ja traatharja 50mm 20.80. Vana värv tuleb maha kindlasti lihvida, sest see on latakatena maha koorunud. Tuleb ka jälgida, et vanu aknalaudu ei rikutaks paigalduse ajal.

Elektrijuhtmestiku vahetuse kohta on selgunud, et seda tööd hakkab tegema OÜ Vailer. Kogu kupatus peaks maksma minema ca 14000 krooni. Mõned pistikupesad ka lisanduvad võrreldes praegusega, samuti väljavõtted boileri, õhksoojuspumba ja kuuri mineva õhuliini jaoks. Õhuliini ennast nad ehitada ei saa, see ei ole normidega kooskõlas.

Rauaärastusseadme koha pealt on mehaanik ära käinud ja mõõdistanud-kaardistanud, aga seadme tööks vajalikku soola veel ei ole. Ootame. Kui see seade paika saab, siis ühes paigaldusega pannakse ka veemõõtja.

Transpordivajaduse mugavamaks muutmiseks ostsin talveks soojad püksid Ilves-Extrast. Asja nimi on "meeste mäesuusapüks ISCHANS70". Koos trakside krõpsuriba pikemaks õmblemise teenusega läks see mulle maksma 1566.20 krooni. Need peaks siis pidama nii vihma kui külma. Saame näha.

Sunday, September 6, 2009

Kurgipurk


Beebikurgid…
…ja nende ema

Saturday, September 5, 2009

Gaasipliit


Sissejuhatuseks niipalju, et jalgratta järelhaagis töötab väga hästi. Ainult äärekivide juures peab olema ettevaatlik: kui käru väga viltu läheb, võib ta kummuli käia.

Eelmised omanikud kasutasid köögis ballooniga gaasipliiti. Mina sellest huvitatud ei ole ja annaks ta mõnele soovijale ära (no ikka kasutusotstarbel, metalli kokkuostu oskan ma teda ise ka viia). Panin Perekooli kuulutuse, üks soovija leidus, aga kui läks aja kokkuleppimiseks, siis selgus, et tal läks auto katki. See oli kaks nädalat tagasi. OK. Nüüd nädal tagasi kirjutasin, et kas ta ikka veel soovib pliiti, kaugel on auto remondiga ja kui auto on ikka katki, saaksin ka jalgratta abil ära tuua Tartusse või lähedale. Nädala jooksul pole kippu ega kõppu. Kena oleks ju öelda, et aitäh, ma siiski seda pliiti ei soovi, mitte sedasi ära kaduda.

Ühesõnaga, saadaval on nõukaaegne gaasipliit, nagu pildil.

Friday, September 4, 2009

Jalgrattakäru ja boiler

Nüüd võib jalgrattakäru tõesti valminuks kuulutada. Alusplaadiks on saepuruplaat, mida on kolm korda emailvärviga üle värvitud ning mille jaoks kulus 250 ml 15.- maksvaid värvipurgikesi ühe asemel 2,5 (nii hästi imas see plaat värvi). Aga nüüd on tehtud. Lisaks on olemas kaks koormarihma (Realiseerimiskeskus, 69.- tükk), mis kannatavad vist terve tonni.

Homme toimubki esimene sõit: ma ostan boileri Mastercook SL-100PL (100 liitrit). Sellel peaks olema oluliselt paksemad seinad kui tavaliselt, seega võiks vee soojana hoidmine vähem energiat kulutada. Poest saab seda osta alates 3500 kroonist, ma ostan aga Perekooli kaudu: keegi oli selle endale ostnud, sest arvas, et vana boiler on rikkis, aga siis selgus, et ikka ei ole rikkis. Uus boiler olevat täiesti uus, kehtiva garantiiga, pakendist välja võtmata ja mina maksan tema eest 3000 krooni. Eks näis, kuidas sellega läheb.

Akende ja veepuhastuse osas on ka mõningaid selginemisi, aga nendest teemadest edaspidi. On selgunud, et
  • firma Osmonics Autotrol (USA) AR-seeria seadmed ärastavad nii vees lahustunud (Fe2+) kui ka sadenenud (Fe3+) rauda, lisaks mehaanilisi osakesi,
  • AR12G hind on koos käibemaksuga 20280 krooni, paigaldus kusagil 2000 ja 3000 krooni vahel,
  • paigalduse käigus saab mulle ka veemõõtja paigaldada (sellest oli kusagil varem juba juttu),
  • AR12G seadme mõõtmed on 30 korda 77,4 korda 142,1 sentimeetrit, tootlikkus 0,6 m3/h, filterseade regenereerib end ise kaaliumpermanganaadi lahusega
  • AR-seade peab olema püstises asendis.
Järgmisel nädalal võtan selle teema siis täpsemalt ette. Tundub, et parim koht sellele seadmele on vanni kõrval köögipoolses seinas; tema kohale tuleks riputada siis boiler. Oleks hea, kui nad mõlemad ikka ära mahuksid.