Thursday, September 17, 2009

Lambipirnid

Kuna suurema võimsusega hõõgpirnid on ära keelatud, on see teema eriti aktuaalne. Kompaktfluorestsentspirnid (säästupirnid) töötavad ilusti, aga nad ei kannata sagedast lülitamist ning purunemisel eraldavad elavhõbeda-aure, seega tuleks vaadata ka LEDide poole.

Eelmisel talvel ostsin K-Rautast prooviks ühe 15 W säästupirni (OSRAM) ja 1 W LED-pirni (samuti OSRAM). Kui säästupirn töötab ilusti, andes tõesti kusagil 75 W hõõgpirni tugevusega valgust, siis see 1 W LED on kollane ning valgustab umbes sama palju kui sea silmake. Ta oli vahepeal kasutusel esikus, aga isegi susside jalgapanekuks peeti liiga hämaraks. Kumbki pirn maksis kusagil 150 krooni ringis.

Siis sai ostetud e-Bayst üks no-name LED-pirn (õigemini kaks, neid müüdi kahekaupa, selline paar maksis 120 krooni). Temal ei olnud isegi võimsust märgitud (rääkimata muudest parameetritest), aga Oomipoest saadud Vellemani võimsustestriga (245 kr, vasakul) mõõtes saan mina 3 W. Valgus on külm ning seda annab tõesti kasutada ainult kuskil panipaigas. Siit järeldus: külmad LED-pirnid ei ole minu jaoks.

Eestis on ka palju pisikesi firmasid, kes LED-pirne müüvad. Mõnel ei olegi füüsilist esindust, mõnel on (ilmselt ohutum on viimastest osta). Pooljuhuslikult leidsin Mustamäel asuva firma OÜ LEDHouse, mis tegeleb selliste pirnidega. E27 sokliga sooja valgusega pirne oli neil hetkel allahindlusega ning 10 W ja 15 W pirnid maksid vastavalt 440 kr ja 550 kr. Tegelikult võtab see 10 W pirn 12 W jagu, 15 W on õigesti markeeritud. Valguse nurk on 120 kraadi, valgustemperatuur 2700-3000 kelvinit. Väiksem annab tõesti umbes 60 W hõõgpirni jagu valgust, suurem umbes 100 W jagu, ja valgus on tõepoolest soe. Igatahes proovin nüüd väiksemat kasutada laualambis ja suuremat laelambis. Nendel kahel pirnil peaks olema tööiga 50 000 tundi. Kahjuks ei ole LEDHouse'l Tartus esindust ning nad transpordivad pakke ELS kaudu, seega tuli praegu lisaks postikulu 80 krooni.

No comments:

Post a Comment