Sunday, August 23, 2009

Korteri ostmine

Kinnisvaravõhikuna olen siiski aru saanud, et eelneval neljal aastal oli müüjate turg ning sellest aastast alates on ostjate turg. Igatahes korterite pakkumishindu hakkasin süstemaatilisemalt jälgima alates 2008. aasta lõpust. Pärast korterite vaatamaskäimist jäi sõelale üks Vasulas asuv korter (kuulutuse hind 295000 krooni) ja Uhtil asuv korter (kuulutuse hind 350000 krooni). Vasula korteril oli minu jaoks teatavad eelised: vannitoas oli vann ning aiamaa oli küllaltki suur. Uhtis asus vann köögis ja vannitoa jaoks rohkem ruumi polnud. Seevastu Uhti korteril olid aknad vahetatud ja suuremat remonti poleks vaja, Vasula oma nägi selles mõttes jubedam välja.

Nojah. Otsustasin siiski Vasula korteriga edasi tegeleda. Korra sai seda vaadatud koos maakleriga. Et temaga oli varasemast ajast ühel tuttaval teatav kogemus ning ta oli unustanud üldse kohale tulla (mina ootasin Vasulas), võtsin ühendust ka omanikega. Selgus, et maakler oli suhelnud ainult ühe omaniku pojaga, omanike endiga polnud ta kordagi suhelnud, ammugi mitte mingit esindamislepingut sõlminud. Omanikud ei teadnudki, mis hinnaga on korter müügis ning milline on maakleritasu suurus. Nojah, igatahes omanikepoolne soov oli saada 200000 ning minu soov oli mitte üle selle neile maksta. Seega olime jõudnud kompromissile.

Omanikega koos otsustasime maaklerile maksta 5000 krooni. Kui maakler sellest kuulda sai, oli ta päris pahane, temal olevat omanikega kokkulepe, et ta peab saama 15000 ja ta on nõus vähendama seda 10000-ni, aga mitte vähemaks, et ainult nii saab tagada tehingu turvalise lõpetamise. Notariaeg oli juba kinni pandud. Ma läksin päris närvi selle asjaga, ei tea ju kõike seda juriidikat. Õnneks oli paar selles vallas kogenud tuttavat, kes mu maha rahustasid ning soovitasid minna notari juurde konsultatsioonile. Notari käest sain teada olulise fakti: üle 500 kroonised võlanõuded peavad olema kirjalikul alusel. Sellest teatasin ka omanikele ja maakleritele. Kokku kandsin siis notari deposiitkontole 205000 krooni, millest 200000 läks omanikele ja 5000 maaklerile. Pärast selgus, et kui võtta protsentuaalselt tehinguhinnast, oli maakler veel hästi saanud, et kui võtta Tallinna tehingute järgi, siis võinuks soovi korral maaklerile ka ainult 2000 krooni maksta.

Nojah. Igatahes on see ostmisprotseduur nüüd läbi. Riigilõiv oli 280 krooni ja notaritasu 1582 krooni. Ka elektrilepingu sõlmimine sujus tõrgeteta, kuigi sisselülitamine toimub alles algava nädala lõpus.

Siia lõppu sobib nüüd hästi korteri plaan. See on küll tehtud mõõdulindi abiga ja sellisena ebatäpne, aga esialgseteks mõtisklusteks piisab.

No comments:

Post a Comment