Monday, August 24, 2009

Muruniiduk

Täna ostsin muruniiduki. Muruniidukeid on nelja tüüpi:
  • bensiinimootoriga niidukid,
  • valgustusvõrgust töötavad (juhtmega) niidukid,
  • akumuruniidukid,
  • käsiniidukid.
Bensiinimootorit ei taha, sest siis peab hakkama bensiini ja õli tirima. Võrgupingega juhet ka ei taha, äkki sõidan juhtmesse sisse. Uurisin siis, kuidas on lood akuniidukitega. Polegi väga hull. Kui Eesti ei oleks nii arengumaa ja siin oleks normaalne netikaubandus (nagu Suurbritannias, Prantsusmaal või muudes riikides, kuhu kasvõi Amazon toob ka suuremat tehnikat), võiks saada isegi kolme-nelja tuhande krooniga. Praegu pidin leppima 6259 krooni maksnud akuniidukiga Bosch Rotak Li 34. See on mõeldud 150-300 ruutmeetrise murupinna jaoks, lõiketera läbimõõt on 34 cm, niitmiskõrgus 20 kuni 70 mm, olemas on ka murukamm (et saaks kuskilt servadest niita). Alalisvoolumootori võimsus on 1300 W. Niiduki mass on 12,8 kg ja teda tuleb ise lükata. Lõiketeraks on märgitud "sirp-lõiketera". Igatahes on ta metallist ja praegu terav. Uusi terasid ja muid juppe saab küll e-Bayst lihtsasti ja odavasti osta.

Kui tagantjärele vaadata, siis tegelikult maksin asja eest vähem. Bauhofis (Lõunakeskuse juures) on nimelt selline süsteem, et kliendikaardi tegemise päeval on kõik kaubad 10% odavamad, sealjuures kliendikaart ise maksab 50 krooni. Saigi siis see tehtud: üldiselt sujus kõik libedalt. Välja arvatud see, et infopunktis nõudis töötaja minult kontakttelefoni (eelnevalt olin sinna lahtrisse tõmmanud kriipsu). No ma tõesti helistan taksofonidest ja Skype pealt ning mul ei ole telefoni, ja meiliaadress oli märgitud. Aga muidu oleks jäänud kaup katki, andsin talle siis ühe teaduskonna ruumes asuva telefoni numbri. Eks ta ole. Ja selle kaardi abil siis oli niiduki hind 5633.10 krooni pluss kaart 50 krooni.

Ma loen nüüd veel aku pealt tehnilisi andmeid ette: pinge on 36 volti, mahutavus 2,6 ampertundi, seega kokku 93,6 vatt-tundi. Made in Poland ja asjal näib olevat kolm klemmi, millest keskmise tähendus peaks olema termokontroll, aga vasak ja parem on vastavalt miinus ja pluss. Nii et põhimõtteliselt saab võib-olla ka muid akusid kunagi kasutada, kui sellega peaks mingi probleem tekkima. Laadija on valmistatud Hiinas ja võimsuseks on märgitud 180 W. Aku kohta käivad veel mingid numbrid (tootekoodid, seerianumbrid?) 2 807 336 107, 10IMR18/65-2. Laadija kohta aga ainult 2 607 225 009. Täislaadimine peaks toimuma 1 tunniga. Nojah, üks laadimine maksab siis veidi üle 10 sendi...

Homme saab niitmist katsetada, täna piirdun laadimisega.

No comments:

Post a Comment