Tuesday, August 25, 2009

Vee värgid

Veesüsteemi korteris tuleb kõvasti sättida.

Esimene tegevus on veemõõtja paigaldus, kuna majas on tsentraalne veemõõtja ja ühistu tahab teada, palju iga korter vett kulutab. Kuna ülehomme saan elektri, siis on võimalik paigaldusega hakata tegelema. Veemõõtja on olemas (195 kr, oli mingi soodukas Bauhofis), samuti 3/4" kuulkraan (10% soodukaga saadud hind 62.10) ning kaks messingist 3/4" muhvi (samuti 10% soodukaga 31.50 tk).

Edasi läheb keerukamaks. Toorvesi on joomiseks kõlbmatu, sisaldab palju rauda ning naabril on filtrid tihti kinni musta õlise seguga. Veeproovid said täna viidud Tervisekaitseinspektsiooni. Analüüsitakse järgmist omaduste paketti (hinnad ilma käibemaksuta):
  1. Mikrobioloogia:
    • coli-laadsed 100
    • E.coli 112,5
    • enterokokid 91,67
  2. Keemia:
    • elektrijuhtivus 41,67
    • pH 41,67
    • raud 133,33
    • mangaan 283,33
    • oksüdeeritavus 91,67
    • ammoonium 95,83
Praegu vaatan, et võib-olla olen tünni saanud: Tartu Veevärgis on kõik need analüüsid 25% võrra odavamad. Aga samas seal on võib-olla vaja proovivõtja kohale kutsuda ja see maksaks selle vahe tasa, praegu sain eelnevalt laborist pudelikesed ning võisin need ise täita. Nii et ei tea.

Kui analüüsi vastused teada saab, on järgmine samm uurida OÜ-st Miridon, millist lahendust nad pakuvad. Tõenäoliselt on vaja rauaärastusseadet, aga ma ei tea, kas see mahub mul köögikappi ära. Oleks ka võimalus panna see keldrisse, aga siis ta on kogu püstakul (st. ka alumisel korteril) ja ma ei tea, kas alumised naabrid on sellega nõus. Pöördosmoosiseadmed, mis on pisikesed ja toodavad puhast joogivett, ei ole rahuldavad, kuna nende võimsus on nii väike, et pesemiseks ikka ei jätkuks. Ja pole ju palju tahetud: ilma rauaplekkideta valge pesu...

Kui ka vee korda saab, tuleb paigaldada boiler ning ehitada veidike ümber veetorustik, koos vajalike segistite, kraanikausi ja WC-loputuskasti ostmisega. Praegu on köögis kraan (ainult külm vesi), vanni läheb voolik ning vanni ääre kohalt läheb WC-sse loputuskasti veetoru (kusjuures loputuskasti mehhanism on läbi roostetanud ja riknenud). Vannituppa tuleb rajada lisaks kraanikauss ning vedada vajalik torustik sooja ja külma vee jaoks kööki, vannitoa kraanikaussi ja vanni. Selleks on ka vaja vannitoa uks tõsta ringi, et ta hakkaks avanema väljapoole.

Boileri ostmine on omaette kunsttükk. Tundub, et ma saan ta paigutada
  • püsti (mis olevat säästlikum)
  • tarbijatele võimalikult lähedale (mis on muidugi ka säästlik).
Tundub, et optimaalne oleks 100 liitrine boiler, sest vannis võiks ka käia. Oleks vaja, et ta oleks ACI (Anti Corrosion Integrated), see tähendab siis kaetud küttekehaga, sest katlakivi on tõenäoliselt ka probleemiks. Oleks ka vaja, et tal oleks taimer, sest perspektiivis võiks öist elektrit kasutada. Ja kõige lõpuks: ma pean kuidagi saama hetkvõimsuse kontrolli alla, sest maja kogu peakaitse (jaguneb 8 korteri peale) on praegu ainult 40 amprit. Seega vaja igatepidi säästlikku boilerit.

Edasi tuleks vannitoa kõrvale koridori paigutada pesumasin. Jälle hetkvõimsuse osas peab olema ettevaatlik. Õnneks pesumasin ei raiska väga palju: maksimaalne võimsus on A energiaklassi masinatel 1 kW ringis. Kui osta ka pesukuivati, peab seda hoolikalt valima, tüüpilised seadmed on C klassist, võtavad paar-kolm kW. Sellist võimsust pole mul talle praegu anda. On vist turul ka A klassi kuivateid, aga seda valdkonda peab veel uurima. Igatahes on ka õues olemas pesunöörid ning vanni kohale saab ka resti aretada.

No comments:

Post a Comment