Thursday, December 31, 2009

Talvekaunistus

Jõulude järgselt on keegi paigutanud õue puukuuri ette kena kuuse. Täna on aga tema peal ja ümber süüdatud ka kaunistused. :)

Wednesday, December 23, 2009

Soojuspump

Nüüd on siis ta lõpuks olemas. Mudel on Mitsubishi Electric MSZ-GE25VAH. Hetkel tundub kõik ilusti toimivat. Soojuspumba valimisel on mitu olulist momenti:
  • kas inverter või on-off seade; nagu olen aru saanud, inverter võimaldab kompressori pöördeid muuta sujuvalt, on-off aga lülitub sisse-välja ja seega koormab kompressorit ning võtab rohkem energiat
  • välisosa talvevarustus: mõne seadme välisosa sulatus on juhitud termostaadiga, mis tähendab, et köetakse ka +18 kraadi juures. Sellel mudelil juhitakse välisosa sulatust elektrooniliselt ja see lülitub sisse/välja +3 kraadi juures
  • kasutegur oleks kõrge ka madalatel välistemperatuuridel; selle mudeli kasutegur +2 juures on 2,7, -7 kraadi juures 2,5 ja -15 kraadi juures 2,1, garanteeritud alumine tööpiir on -20 kraadi; mõned mudelid annavad +7 kraadi juures hästi kõrge kasuteguri, aga miinuskraadidega ei töötagi
  • oleks olemas valverežiim, kui vaja pikemaks ajaks komandeeringusse minna; käesoleval mudelil on 10 kraadi hoidmise režiim
  • müratase võimalikult väike; pisikese välisosaga seadmed pidid olema lärmakamad, samuti sõltub müratase paigaldusel kasutatavatest vibratsioonipuksidest; magamistoa akna alla välisosa ega magamistuppa siseosa ei tasuks siiski ühelgi juhul panna.
Paigaldaja OÜ Planray. Hind koos paigaldusega oli 20000 krooni.

Sunday, December 20, 2009

Külmkapp ja pesumasin

Nii, nüüd on nad siis lõpuks kohal ja töösse pandud.

Pesumasina ühendamine ei ole küll veel 100% korrektselt teostatud. Värske vee toru oli küll lihtne paigaldada, aga äravool tuleks ühe konksuga kuhugi riputada. Pesumasina taga tundub olevat vastav auk, aga kruvi selleks ei ole. Ja M5 polt on liiga väike, on vaja vist M6. Lisaks on praegu äravoolutoru lihtsalt torgatud kanalisatsiooni väljavõttesse, aga tegelikult peaks vist olema mingi parem ühendus. Kuna soojuspumba avariivee äravool tehakse ka sinna, siis pärast paigaldust saab korralikult mõelda selle ühenduse peale. Aga igatahes praegu ka süsteem juba töötab. Lisaks tuleb peale kleepida ingliskeelne seletus nuppudele (see on masinaga kaasas, praegu aga on seal norra vms. keeles see jutt).

Huvitav oli veel, et koos manuaaliga oli kaasas Calgoni reklaam ja vee kareduse indikaator. Tegin siis testi ära, sain "kolm ja pool" punast triipu. Kolm tähendaks, et >14°dH/>17°e/>25.2°f ning neli, et 21°dH/>26.25°e/37.8°f. Kindlasti viitavad need tulemused sellele, et tuleks vette paigutada ohtrasti Calgonit või midagi sellist. ;)

Külmiku kohalejõudmisel oli esimene mulje, et see on nii SUUR. Aga eks vaja lihtsalt ära harjuda ja toitu täis laduda. :) Õnneks saan nüüd lõpetada purgisuppide ja -ühepajatoitude tarbimise.

Võib-olla remondi käigus läheb kunagi vaja loodi. Igatahes masinate manualides räägitakse, et tuleb nad paika loodida. Ma külmkapil alt kruvisin veidi, sest algpositsioonis ta kõikus, nüüd ei kõigu. Aga kas nad otse on, seda veel ei tea, peaks kunagi loodi sebima.

Tehnilised andmed ka.
Pesumasin on Bosch WAE24463SN. Energiat kulub ühe pesu kohta 1,05 kWh, vett 45 l.
Pesumasinaga kaasas oli triikraud TDA5650. No las ta olla, kuigi ma pole eriline triikimisfänn ja pealegi mul siin juba on üks vana triikraud.
Külmkapp on Bosch KGN33V03. Aastane kulu peaks olema 334 kWh. Seega kuus siis maksab see lõbu midagi 40 krooni ringis.
Kokku läks see värk aga maksma 16800 krooni pluss 150 krooni vana külmiku utiliseerimine. (Utiliseerimine tavaliselt on tasuta, aga mulle tehti soodustust ligi tuhat krooni ja seega pidin utiliseerimise juurde maksma.)

Tehnika-alased isud hakkavad nüüd lõppema. Soojuspump tuleb varsti, lisaks veel vaja elektripliiti (mitte et üheaugulise elektripliidi või puupliidiga ei saaks süüa teha, aga mõnikord on ebamugav) ja tõenäoliselt pesukuivatit. Siis võib veidi rahulikumalt hinge tõmmata. Pesukuivatiga on muidugi keeruline: A-energiaklassiga kuivateid liigub üsna vähe. Ka pliidi puhul on vaja valida, kas malmplaatidega pliit, keraamiline või induktsioonpliit.

Thursday, December 10, 2009

Lõunasöök

Lõunasöögikohalt ootaks kahte asja:
  1. soe toit peaks olema võetud potist/pannilt/pliidilt, mitte mikrolaineahjus soojaks lastud või termostes kuskilt kohale tiritud,
  2. täiesti harilik kraanivesi peaks olema tasuta.
Ometi on Tartus nii vähe kohti, kus mõlemad tingimused korraga on täidetud. Minule teadaolevad kohad:
  • Pizza Opera (nii kraanist kui läbi automaadi (nupp WATER) tulnud vesi on tasuta)
  • omaaegse bioloogia-geograafiateaduskonna (Vanemuise 48) puhvet (letis on jäävesi 2 kr, aga kui küsida, siis saab harilikku kraanivett ilma jää ja sidrunita; võib ka võtta ise klaasi ning kraani all see täita)
  • Tartu Kutsehariduskeskuse õpperestoran (koguni sidruni ja jääga vesi on tasuta).
Punkt 1 on normaalne nõue tervislikkuse seisukohalt. Kui üldse minna välja sööma, siis võiks toit olla korralikult valmistatud. Mingit jama võin ma ise ka töökohal puhkeruumis kokku keerata.

Punkt 2 on aga küll selline, mida vist ainult mina oskan tahta. Kui käia söömas, siis on kõigil teistel ees tomatimahl, piim, tee, kohv vms. Ja veel nii pisikese klaasiga, kui veel annab olla. Aga mulle ei meeldi, et jook on limiteeritud, ma tahan nii palju juua, kui tarvis. Mõnikord kaks, mõnikord kolm klaasi. Puhas vesi on kõige parem jook ja kas imelik pole, kui kraanivesi maksab sama palju kui mahl või piim?

Aga kui oskab keegi veel mõlemat tingimust rahuldavaid kohti soovitada, siis oleksin tänulik.

Vanaraud


Täna müüsin vanametalli :)

Sõitsin Kuusakoskisse sisse, laadisin vanaraua kaalu peale, näit oli 47 kg ning seejärel väljastati vastav tšekk. Seega 0,047 tonni TERAS 2B eest makstakse mulle 89.30 krooni.

Monday, November 30, 2009

Hall ala

Täna ma kohtusin halli alaga.

Ilves-Extrast kaks kuud tagasi ostetud soojade pükste üks traksi kinnitus hakkas lahti tulema. Võtsin siis kahe kuuga loetamatuks muutunud tšeki kaasa (ei ole hoidnud valguse käes, aga sellist trükivärvi nad kasutavad) ja läksin Kastani tn. esindusse. Algul sujus kõik kenasti, müüjanna takseeris hargnema hakanud kinnitust ja küsis tšekki. Siis aga ütles, et teil on ju püksisääred porised, et õmbleja ei saavat selliseid pükse vastu võtta. Minul on tuttavatelt kuuldud, et selline Thinsulate kangas ei kannata eriti pesemist, seega järgnes diskussioon, et ma ei soovi neid pükse lähemal ajal pesta ja et pesumasin võib selle kanga omadusi kahjustada. Kuulsin, et see kangas pidavat aastaid vastu ka selle, kui neid pükse kasvõi iga päev masinaga pesta, peaasi ainult, et ei kasuta geelpesuaineid. Selles julgen küll kahelda.

Üks tuttav kusjuures ostis Ilvesest jope ja lisaks ostis mingit spetsiaalset ainet, mida tulevat pesu ajal lisada, et vett-tõrjuv omadus säiliks. Pärast kolmandat pesu laskis ikkagi jope vett läbi. Seega minu kartus taolise kanga pesemise ees võiks olla õigustatud. Et nii: kui pesed, siis hakkab vett läbi laskma, aga saad garantii. Kui ei pese, siis püsid kuivana, aga garantiid ei saa.

Igatahes: trakside kinnituse juurest ega selle lähedaltki kuidagi porine ei ole. Ka mujal on ainult õrnad plekid, nagu ikka tekib jalgrattaga sõites. Kas auto esituld saab vahetada, kui pagasnik on pealt määrdunud? Pükste näitel tundub, et ei saa, montöör ei võtaks sellist tööd vastu.

Ma ütleks, et see on hall ala. Võib-olla on mingi säte selle kohta, mida võib kaubandusettevõte nõuda garantiialuse kauba kohta. Aga nõudliku kliendina võiks jääda mulle õigus neid pükse pesta nii harva kui võimalik, sest ma tahan uusi pükse osta nii harva kui võimalik. Ja nii kehvas meeleolus nagu täna ei ole ma ühestki kauplusest juba tükk aega lahkunud. Need kaks müüjannat vist ei ole aru saanud, et praegu olevat masu?

Edasi läksin Koorti köösneriärisse (nahatööd jms) Vallikraavi tänaval. Kurtsin, et traksid hakkavad õmblusest lahti tulema, et garantii ei võta vastu, sest püksisääred olevat liiga mustad. Tööd vastuvõttev naisterahvas ei teinud mustuse peale teist nägugi, ütles, et ma oodaku, ehk saab kohe ära teha. Viis püksid minutikeseks kuhugi taharuumi, siis tuli tagasi, õmblus oli korras. Küsis 5 krooni.

Nii et selle halli ala (kui garantiiremonti tahate, siis te seda ei saa, sest toode ei ole selline, nagu meie tahame) enda kasuks pööramisega võitis Ilves-Extra nüüd 5 krooni. Odav kaubamärk!

Siin on need määrdunud püksid:


Ja siin on õmblus, mida ei saanud garantii korras teha seoses määritud püksisäärtega:

Tuesday, November 24, 2009

Garantii

Masu ajal on kliendisuhete hoidmine vist tähtsamaks muutunud kui varem. Igatahes on kaks positiivset kogemust garantii ja rahaasjadega.

Sanitaartehnika sai tellitud OÜ Eurofor kaudu. Nemad esitasid mulle järgmise arve:
tööd 4770 kr, materjal 3669 kr, transport 160 kr. See kokku teeb 8599 kr, juurde käibemaks 1719.80 ja kokku 10318.80 kr. OK. Samas ma olin näinud materjali osalist hinda koos käibemaksuga, mis oli ca 3100 kr. (Veidi läks sinna juurde, sest santehnik pidi omasid varusid kasutama.) Tõstsin teema üles (et miks ma käibemaksu kaks korda maksan) ja nüüd on mulle tagasi makstud 688.80 kr. See tähendab, materjalide hind koos käibemaksuga pidi olema 3714 kr, ilma aga 3095 kr. Kokku siis santehnika tööd maksid minul 9630 krooni. Lisaks oli probleem ühe äravooluga, kust tilkus vett, selle osas tuli santehnik operatiivselt kohale ja kõrvaldas probleemi. Tehtud töödel peaks olema garantii 2 aastat.

Teine asi puudutab ketaslõikurit. Millalgi oktoobris ostsin Espakist 500-vatise ketaslõikuri (350 krooni miinus 10% kliendikaardi soodukas). Nüüd aga oli tema lüliti otsad andnud, enam ei õnnestu käima panna. Viisin siis Espakisse tagasi, aga mul oli ostutšekk kusagile kadunud. (Karp, manused ja juhised pluss saksakeelne „garantiekarte“ olid alles.) Rääkisin selle jutu Espakis ära, nad võtsid vana endale, kirjutasid karbi peale KATKI ning andsid sõna lausumata uue ketaslõikuri vastu.

Ei taha küll ülekohtune olla, sest paljud on majandussurutise läbi kannatanud. Aga kiusatus on tsiteerida peaministrit: „Kui see on kriis, siis ainult sellises kriisis ma tahakski elada!“

Saturday, November 14, 2009

„Suurfirmad“

Selles kirjutises tuleb juttu firmadest, kes on nii „suured“, et meil ei õnnestunud kuidagi kokkuleppele jõuda, hoolimata sellest, et firmal pidanuks olema (vaadates tegevusala) huvi mulle teenust pakkuda ja minul oli samuti huvi teenust saada. Siia panen nad kirja selle mõttega, et ehk jõuab see info Google'i kaudu ka teisteni ning nad saavad siis olla ettevaatlikumad.

MetalWood

MetalWoodi soovitas mulle Kane Metalli meister kui üht vähestest firmadest, kes suudab teha alumiiniumikeevitust. Nimelt oli mul käesoleva aasta kevadel tarvis uutele akudele uues mõõdus kaste. Vanad kastid olid pliiakude järgi tehtud, seega väikesed, ja vineerist nurgikute abil kuidagi kokku klopsitud. Lootsin, et metallist tuleb parem. Alumiinium aga kõvasti kergem kui teras, seetõttu pöördusin MetalWoodi poole. Järgneb kronoloogia.
  • 8. mail külastan MetalWoodi, et uurida kahe plekist kasti tegemise võimalust. Töötajad ütlevad, et pean järgmisel tööpäeval ülemusega ühendust võtma, sest nad ei saa ise midagi otsustada. OK.
  • 11. mail helistan ülemusele ning saan teada, et ülemus on samal päeval kohal kuni kella 16-ni, lepin siis kokku, et tulen mõõtusid võtma enne kella 16.
  • 11. mail kell 15.50 jõuan MetalWoodi ja töötajad ütlevad, et ülemus on just lahkunud. Ju ei tunne kella? Või oli minu kell vale(?) Õnneks on ühel töötajal ka voli mõõtusid võtta. Töötaja tegutseb vilunult, arutame erinevate materjalide võimalusi (kastid peavad seinast kinnitatuna kandma 8 kg vibratsiooni tingimustes, samas liigne mass on kurjast, kuna
    jalgratas võiks olla võimalikult kerge).
    Jätan oma meiliaadressi ning lepime kokku, et töötaja informeerib ülemust ning mulle tuleb hinnapakkumine meilile (sõltuvalt materjalist vastav hind).
  • Hinnapakkumist ei tule ega tule. Saadan kaks sellekohast järelepärimist meiliga, aga keegi ei vasta. Helistan 21. mail firma lauatelefonile, sealt vastatakse, et käesoleva nädala jooksul saadetakse mulle pakkumine meilile ära. Viivitust põhjendatakse tööde kuhjumisega,
    et ei jõua tegeleda.
  • "Käesolev nädal" lõpeb, täna on juba järgmine nädal (25. mai). Mingit hinnapakkumist pole tulnud juba kahe nädala jooksul. Firmas lauatelefonile vastab ainult automaatvastaja.
25. mail ma siis saatsin äraütleva kirja, kus oli toodud see kronoloogia ja veidi mõtteid, miks ma ei taha rohkem oodata. Rohkem kui kahe nädala jooksul ei suudetud masu tingimustes teha hinnapakkumist ühele pisikesele asjale (kaks risttahukakujulist plekist kasti).

Electrum Trading

Electrum Trading'ut soovitasid mulle elektrikud, et ehk saan sealt mõne valgusti korterisse. Algus oli paljutõotav: sain hinnapakkumise kenale pallikujulisele valgustile ning ka veidi infot, palju on valgusti sees ruumi, kui tahaks mittetraditsioonilisi pirne kasutada. Aga pärast minu kindlat sooviavaldust, et tellime selle valgusti ära, hakkas asi nihu minema.
  • 1. okt. saatsin meili, et "Tellime ära".
  • Kuna vastust polnud tulnud, siis 15. okt. saatsin, küsimuse, et "kas ikka tuleb see kuppel".
  • 20. okt. saatsin, et "minu meilid ei jõua vist Teieni".
  • 20. okt töötaja vastas, et meilid jõuavad kohale küll, aga ta oli vahepeal (3 nädalat?) eemal, et võtab uuesti üles selle kupli saadavuse uurimise. Järgmisel päeval teatas, et saab kupli kahe päevaga kätte. Tore!
  • 23. okt. olevat kuppel kohale tulnud küll, aga vale riputiga ning lubati uurida, et kaua läheb, et saaks õigega.
  • 3. nov. teatas töötaja, et ta oli jälle kusagil eemal siiski, et läheks vähemalt kuu aega, et midagi saada.
3. novembril sai siis see tellimus tühistatud. Minu jaoks pole probleem see, kui peab põhjendatult ootama, ega see, kui kogemata tuleb vale riputi ja peab veel ootama. Minu jaoks on probleem, kui töötaja lubab asjaga tegeleda, aga nädala või koguni mitme pärast ma kuulen, et ta ei tegelenud sellega üldse, vaid oli kuskil mujal. Võib ju olla mujal, kui on koolitus, puhkus, osaline tööaeg või haigestumine, aga korralikus asjaajamises käib asi nii, et sel ajal tegeleb klientidega keegi teine. Mitte et klient ootab tühja ja saab sellest alles tüki aja pärast teada, et ta ootas tühja.

Sunday, November 8, 2009

Sanitaartehnika

Nüüd on sanitaartehnika vähemalt sellises seisus, et on võimalik korteris elada. Paigaldatud on WC-pott, vannitoa valamu, segistid vannitoas ja köögis, boiler, pesumasina väljavõte ning on kanaliseeritud vann.

Tööd said tellitud firmalt Eurofor, aga tegelik teostaja alltöövõtjana on väikefirma Puuduv Lüli, õigemini selle töötaja Risto. On küllalt uskumatu, et selliseid tegelasi leidub: tööajast ta ei küsi (tööd teostati laupäeval ja pühapäeval), samas jagab põhjalikke selgitusi ning teostab kõik väga korrektselt. Sealjuures esindab ta suhtumist, et võimatuid olukordi ei ole. Igatahes võib arvata, et vana vanni ja köögis vana valamu osas oleks iga "8-17 töötav firma töömees" mind kuu peale saatnud. Kusjuures ma ei saanudki sotti, kas Risto nii väga armastab santehnilisi töid või on tal lihtsalt kõvasti raha vaja ja seetõttu töötab 7 päeva nädalas. Õige vastus on vist, et mõlemat. Ettevaatust, tööde lõpetamisel ei tohi Ristole aitäh öelda, sest siis ta peab tagasi tulema (nii ta väitis). Kuna torustikud võivad põhjustada uputusi ja muud koledat, siis ei tule mõningane ebausk kahjuks.

Muide, Puuduv Lüli on võimeline tegema ka muid remonttöid ning Elvas on neil aiakauplus.

WC sisustus
Valamu vannitoas
Vannitoa dušikõri
Boiler
Väljavõte pesumasina jaoks esikus
Segisti köögis


Järgmised tegevused on siis dušikardinate paigaldamine, vanni seintepoolsete äärte tihendamine, soojuspumba ja pesumasina muretsemine.

Saturday, November 7, 2009

Aknad

Akende paigaldus on lõppenud. Üldiselt sujus kõik edukalt. Köögis murdus lahti üks krohvitud väline aknapale, see tuleb suvel taastada. Samuti sai köögi aknalaud veidi viga, aga mitte märkimisväärselt. Nüüd on vaja viimistleda sisepõsed, tõenäoliselt puidust kilbi abil.

Sooja peavad nad igatahes hästi, sest nüüd kolm päeva järjest ahju küttes on suure toa suure akna juures temperatuur järjest tõusnud: 12, 15 ja täna juba 17 kraadi.

Akende tootja on Fenestra, tüüp on kaheraamiline (lengi laius 13 cm) puit-alumiiniumaken. Mina maksin kogu kupatuse eest (valmistamine+paigaldus) 41526 krooni.

VanadUued
Köök
Suur tuba
Väike tuba
Vannituba
WC

Tuesday, October 27, 2009

Suuri uudiseid

vahepeal olnud ei ole.

Vannitoa uks on ringi tõstetud ning nüüd on ukseleng kruvidega seina küljes kinni. Naelte väljakakkumiseks tuli piitasid päris kõvasti nüsida.

Aknalauad olen aknaorvast kätte saanud: väikeses toas ja köögis polnudki nad kinni, suures toas tuli kangutada naelte küljest lahti. Käisin aknalauad puidupahtliga (puukitt, mänd, K-Rauta, 79.90) üle ning peitsisin (pinotex interieur värvitu + toonimine, Ehituse ABC, 80 kr) ühe korra ära. Oleks vaja veel kord peitsida ning siis lakkida.

Aknad peaksid järgmisel nädalal saabuma. Sanitaartehnika osas ei ole uudiseid peale selle, et WC-pott+valamukast sai ostetud: K-Rautas oli "säästuremondi" soodukas, mille raames maksab kahesüsteemne pott 600 krooni. Eks näeb, kas annab ka tunda, mille pealt on säästetud. ;)

Thursday, October 8, 2009

Tööde järjekord

Järgnevalt tuleb tõsta ringi vannitoa uks. Praegu avaneb ta sissepoole, aga võiks avaneda väljapoole (et vannitoas oleks rohkem ruumi). See tähendab kõvasti pusimist ja krohvimist. Liistud on juba eemaldatud, aga lengi eemaldamist tuleb teostada hästi ettevaatlikult, et ülalt palju kaela ei sajaks. Ukse kohal olev tugipuu on kahjuks väga lühike. Olen mõelnud ka selle töö osta teenusena sisse ning lasta panna kohe ka pikem tugipuu. Eks näis.

Pärast seda tuleb kindlasti üle krohvida vannitoa ukse kohal olev sein, sest sinna läheb soojuspumba siseosa ning selle alla ei saa ma enam pärast hästi ligi. Soojuspumba kohta on juba tulnud mõned pakkumised, aga sellest ehk edaspidi. Minupoolse trepikoja majaelanikud paigaldamisele vastu ei ole, teisest trepikojast pean veel küsima.

Kui uks õigetpidi käib, võib ka sanitaartehnikaga hakata tegelema. Tarvis on teha järgmised asjad:
  1. Kanaliseerida vann (praegu äravoolutoru roostes ja katki).
  2. Osta pesumasin, võtta rauaärastusseadme tagant talle sisend ja väljund suunata vanni.
  3. Paigaldada kraanikauss vannituppa. Kraan peaks olema pika kõriga, et saaks vett lasta nii kraanikaussi kui vanni. Ühtlasi peaks sealt minema ka dušikõri. Duši ümberlüliti peab olema mehaaniline (veesurvel lülitid ei toimi).
  4. Paigaldada boiler, vedada temale külma vee toru.
  5. Paigaldada uus WC-loputuskast ja pott. (Vana pott veel isegi käiks, aga loputuskast on läbi roostetanud ja mehhanism on täiesti rikkis.)
  6. Vedada külma vee torud kraanikaussi ja WC-sse, sooja vee torud kööki ja kraanikaussi. Köögis on siis ka uut segistit vaja (praegune on ainult külma vee kraan).
Et seni tekkinud kulutusi kirja panna, märgin siin, et olen vahepeal ostnud ketaslõikuri M1216-EWS 500W (ESPAK, 315 kr) ning metalli ja kivi lõikeketta (vastavalt 13.50 ja 16.20 kr). Lisaks haamri koos naelaeemaldamise sõraga (Fibervars 450 g, 126 kr). Lihvimiseks ostsin pehme aluse (14 cm läbimõõduga, 227.95, Tööriistamarket), mis on ette nähtud ketaslõikuriga kasutamiseks, aga ehk saan poldi abil kasutada ka trellpuuriga. Puuriga oleks parem, sest ketaslõikur töötab ainult max pööretel ja seda on niiviisi ebamugav juhtida.

Firmalt Lasita Maja õnnestus saada puidujäätmeid: 4 rm hinnaga 1100 krooni + transport 150 kr. (Tartu sees on transport tasuta.) Need jäätmeklotsid on kuivatis kuivatatud. Millegipärast selline klots ei taha väga hästi tuld võtta, aga kui võtab, siis põleb kaua, kauem kui halupuit.

Thursday, October 1, 2009

Vesi ja lambikuppel


Nüüd on lõpuks teoks saanud rauaärastusseadme paigaldus. Veele on jäänud õrn soine kõrvalmaitse, aga see ei sega enam tarbimist. Raua maitse ja lõhn on täielikult kadunud. Kokku maksis vidin nimega AR12G siis 23400 krooni.

Lisaks ostsin Moodsast Valgustusest vannituppa lambikupli IVELA 300 (opaal, 220 kr) ning paigaldasin ta täna ära. Järgmised kuplid on tellimisel.

Ahju ja pliidi jaoks tuleb kutsuda pottsepp, et ta vaataks kõik üle. Krohv on korstnajalalt murenenud, on mõningad praod. Lisaks tuleb saviga kinni toppida endise vanniahju toru.

Saturday, September 26, 2009

Lihvimine ja võrgukaabel


Aknalaudade lihvimiseks on vaja mitmesuguseid tarvikuid. Lähen täna jälle lihvima, enne olen ennast varustanud järgmisega (kõik Tööriistamarketist):
  • kaheosaline käsilihvalus 31.04 krooni
  • lihvpaber 70×450×60 7.76 krooni
  • lihvkettad 5 tk 125 mm G40 karedusega 43.65 krooni
Lisaks luisk, et vajadusel kunagi niidumasina lõiketera teritada: 39.77 krooni. Huvitav on, et luisku (karborundi) toodetakse Tšehhimaal Benátky nad Jizerou nimelises asulas. Ma olen kunagi olnud külakeses Paseky nad Jizerou konverentsil.

Paremal on väikese toa aknalaua nädalavanune seis: veidi olen juba üritanud, aga töö on pooleli, nagu näha. Respiraatori hingamisteede kaitseks leidsin aasta tagasi ostetud tahmakassettide täitmiskomplektist. (Komplektis on lisaks tahmapotsikud, lehtrid, kleepsud, kasseti sisse augu tegemise aparaat jms träni. See on minu teada kõige odavam tahmakassettide täitmise viis.)

Püüan täna paigaldada ka võrgukaabli teisest korterist (kus on kommutaator) endani. Selleks läheb vaja järgmisi asju:
  • kivipuur 8×600 mm, 79.90 (K-rauta)
  • keerdpaarkaabel CAT5E UTP vältingimustele 16 meetrit, 98.70 (YE Int)
  • murdumiskaitse ja pistik RJ45 4.00 (YE Int)
  • seinakarp ja pesa CAT5E: 63.05 (YE Int)
  • kaablitangid, tester ja klambripüstol (laenutatud)
Kuskilt peab veel redeli saama, aga see ei olevat probleemiks.

Saturday, September 19, 2009

Elektrijuhtmed vahetatud

Nüüd on siis elektrijuhtmed vahetatud ja korteri peakaitset tõstetud 16 A pealt 20 A peale. Kokku läks see värk maksma 15000 krooni. Järgneb pildigalerii.

Esik


Elektrikilp esikus

Uksekella pesa kilbi kohal

Esiku riidekapis olevad harukarbid

Esiku ja WC pistikupesad

WC ja vannitoa lülitid

Esiku pistikupesad soojuspumba ja pesumasina jaoks

WC ja vannituba


Juhe WCs ventilatsioonitoru all

WC pirnipesa koht

Kaablid WCs akna kohal

Pistikupesad vannitoas lae all

Köök


Kööki sisenev kaabeldus ning välisliini lüliti

Külmiku ja niisama pistikupesad köögis

Pliidi pistikupesa

Kaabel köögi lambilülitini

Köögi lüliti

Õhuliin köögist puukuuri

Suur tuba


Pistikupesa esikupoolses seinas

Harukarp aknapoolses seinas

Pistikupesa aknast vasakul

Pistikupesa aknast paremal

Väike tuba


Lüliti

Pistikupesad ukse kõrval ja akna all vasakul

Pistikupesad akna all

Harukarp riidekapis

Pistikupesad riidekapi kõrval